Must do in Bukit Lawang: jungle trekking in het Gunung Leuser national park

Jungle trekking in Bukit Lawang

Hou je van wildlife en ben je graag actief bezig tijdens je reis? Dan is dit een avontuur dat je niet mag overslaan tijdens je reis naar Indonesië: een jungle trekking op Sumatra, in het Gunung Leuser national park. Hier heb je een grote kans op het spotten van orang-oetans en kun je zelfs op zoek naar de Sumatraanse olifant. De omgeving is prachtig en met een overnachting in de jungle ga je helemaal back to basics. In dit artikel vertel ik je over mijn top ervaring in dit bijzondere stukje van de wereld.

Bukit Lawang: de toegangspoort naar Gunung Leuser national park

Ga je de jungle van Sumatra in, dan is Bukit Lawang je startpunt. Dit is een klein dorpje waar de sfeer goed is en de mensen ontzettend vriendelijk zijn. Je bereikt Bukit Lawang in zo’n 4 uur met de taxi vanuit Medan, de grote stad op Sumatra, voor omgerekend zo’n 40 euro. De goedkopere optie is om met een minivan te gaan die je deelt met meerdere toeristen. Hiermee doe je er een paar uur langer over, maar de exacte tijd weet ik niet, omdat wij met de taxi gingen. Bereid je in ieder geval voor op een bumpy ride van Medan naar Bukit Lawang. In Bukit Lawang vind je meerdere guest houses en restaurantjes met uitzicht op de rivier waar het dorp aan ligt. Ondanks dat alles hier spotgoedkoop is, is het eten heerlijk. Denk aan verse fruitsappen en smaakvolle curry’s, gado gado en rijkgevulde nasi goreng. Wij verbleven bij Sam’s Bungalows en hebben hier een hele fijne tijd gehad.

Orang-oetans spotten en slapen in de jungle van Sumatra

De jungle trekking boek je gemakkelijk in het dorpje zelf en hoef je niet ver van tevoren te reserveren. Wij boekten onze trekking bij onze accommodatie Sam’s Bungalows. We kozen voor een trekking van twee dagen waarbij je overnacht in de jungle.

De start van de trekking

Om 9:00 uur begonnen we de wandeling, eerst een stukje door het dorp en vervolgens over de hangbrug om de rivier over te steken. Aan de andere kant van de rivier sta je meteen in bebost gebied. Al zijn dit wel nog plantages van fruitbomen. Een paar honderd meter verder begint dan echt het Gunung Leuser national park. We spotten al snel onze eerste orang-oetan. Dit komt doordat veel orang-oetans hier semi-wild zijn, wat betekent dat zij of hun voorouders in gevangenschap hebben geleefd, waardoor ze gewend zijn aan mensen. Het regenwoud van Sumatra is hun natuurlijke habitat en hier kunnen ze vrijuit bewegen, dat maakt het heel gaaf om de dieren hier te spotten.

Orang-oetans, gibbons en thomaslangoeren

Op deze eerste dag van de trip maken we te voet onze weg naar de campsite. Dit duurt zo’n 7 uur, inclusief wat stops om te eten en om de dieren te bekijken. Tijdens de hike zagen we zeven orang-oetans (inclusief een baby!), thomaslangoeren en heel bijzonder: twee whitehand gibbons. Een hoop geklim en geklauter en een tropische regenbui later kwamen we aan bij campsite: een paar houten hutjes aan de rivier die door het park stroomt. Echt een prachtige plek. Hier hadden we de tijd om een verfrissende duik in de rivier te nemen en lekker uit te rusten. ’s Avonds genoten we van heerlijk eten en hadden we het nog gezellig met ons gezelschap en de gidsen, die van alles kunnen vertellen over hun vele jungle avonturen.

Wakker worden in het Gunung Leuser national park

Slapen in de jungle is een ervaring om nooit te vergeten. Verwacht niet dat je slaapt als een roosje, want je ligt op een dun matrasje en in de jungle is het nooit stil, maar toch is het een van de beste overnachtingen die ik ooit heb gehad. Het is lastig uitleggen: je moet het gewoon zelf een keer ervaren. Wanneer jij ontwaakt, ontwaakt de jungle met je mee. Nu laten de makaken zich zien, die zich er goed van bewust zijn dat hier geslapen en vooral gekookt wordt door mensen. De hele ochtend zie je ze aan de rand van de campsite, en als je het kamp onbemand laat, dan nemen ze de hele boel zo over. Ik liep nadat ik wakker werd even een stukje langs de rivier en genoot daarna van een lekker kopje thee en even later van een ontbijt dat voor ons verzorgd werd.

Genieten van de omgeving, zwemmen en terug met de jungle taxi

Tijdens de twee-daagse trekking die wij deden, staat de tweede dag in het teken van chillen rond de campsite. Dat vonden wij helemaal prima, want de omgeving is hier prachtig. Je kunt lekker zwemmen in de rivier en een stukje verderop is er een kleine waterval die je ook makkelijk kunt bereiken. De chef bereidde nog een lekker noedelsoepje als lunch en toen was het alweer tijd om deze geweldige plek te verlaten. Dat kun je doen met de “jungle taxi”: een raft van aan elkaar gebonden rubberbanden waarmee je de rivier af “raft” tot het dorp. Een leukere manier om deze trip af te sluiten is er niet!


3 reacties op “Must do in Bukit Lawang: jungle trekking in het Gunung Leuser national park”

  1. […] Het dorpje Bukit Lawang, gelegen in het noorden van Sumatra, is een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers. Dit prachtige dorp ligt aan de rand van het Gunung Leuser National Park, een van de laatste toevluchtsoorden voor de bedreigde orang-oetans. Maak een trektocht door de weelderige jungle, maak kennis met deze fascinerende dieren van dichtbij en laat je betoveren door de ongerepte schoonheid van de omgeving. Ontdek meer over een trekking in het Gunung Leuser National Park. […]

    Like

  2. […] Het is dé plek voor een onvergetelijke jungle trek waarbij je orang-oetans spot en slaapt in het Gunung Leuser National Park. Reis af naar het dorpje Bukit Lawang en boek hier een tour door de jungle. Je kunt je vaak […]

    Like

  3. Waarom Gili Trawangan niet mag ontbreken op je reisroute door Indonesië – Reisblog van Beau Avatar

    […] Indonesië liefhebber? Lees ook mijn artikelen over de mooiste plekken op Lombok of een jungle trek op Sumatra! […]

    Like

Plaats een reactie

Reisblog van Beau | Tips voor jouw volgende reis